top of page

Tudnivalók a Pszichológiai Lovasterápiáról

Close up of child's hand with gloves hol

I. Ló-asszisztált Pszichológiai Személyiségfejlesztés és Önismeret

A lovak által nyújtott "tükör" a közös munkafolyamat során természetes módon segíti hozzá a pácienst a problémák feltárásához és megoldásához. 

Ahogyan a testnek van immunrendszere, úgy a léleknek is, ezeket tudatos és tudattalan védekező mechanizmusoknak hívjuk, amelyek megakadályozzák, hogy az elviselhetetlennek tűnő, vagy ártalmas impulzusok káros hatással legyenek a lelkünkre. Az élet folyamán szerzett tapasztalatok és működési vagy viselkedési formák melyek egykor adaptívak voltak és szolgálták a lélek védelmét, hosszútávon káros hatással lehetnek rá és helytelen sémákhoz, magatartáshoz és viselkedésformákhoz vezethetnek. A ló jelenléte önmagában szorongáscsökkentő és hidat képez a terapeuta és a páciens között, ami elősegíti az érzelmek kifejezését, megélését és a kommunikációt.

A ló természeténél fogva előítéletmentes, kezdeményező, a jelenben élő és elfogadó, így hamar megtöri a védekező mechanizmusokat és szembesíti a pácienst a viselkedés mintáival, így őszinte, hiteles társként elősegíti a terápiás folyamatot a páciens-ló-lovasterapeuta háromszögében. 

A pszichológiai lovasterápiában általában egy ló, pszichológus és lószakértő (aki egyben a pszichológus is lehet) vesz részt. A pszichológiai lovasterápia célja, hogy segítsen a páciensnek felfedezni az önmagában rejlő erőforrásokat a problémái megoldásához és új gondolkodásmódot kialakítani a tartós eredmény fenntartása érdekében. A pszichológus feladata, hogy vezesse és kísérje páciensét a „megoldás útján”.

 

Miért a ló?

Menekülő állat mivoltukból, a lovak azonnali visszajelzést adnak az őket körülvevő ingerekre, mitöbb, ők a testbeszéd valódi mesterei, tudják mit érzünk még mielőtt az érzés tudatosulna bennünk. A lovak elektromágneses tere ötször erősebb az emberénél és méterekről képesek érzékelni a feléjük közeledő ember (és más állat) szívritmusát, amelyből megállapítják annak szándékát, lelkiállapotát és adrenalin szintjét (ragadozókkal szemben ez létfontosságú tulajdonsága a préda állatoknak). Ezért tökéletesen hű “tükröt” tartanak az embernek, amelyet nem lehet megtéveszteni, manipulálni, zsarolni bizonyos eredmény elérése érdekében. Ösztönös viselkedésük által nyújtott tükörrel arra késztetik az embert, hogy szembesüljenek viselkedési mintáikkal melyekre a pszichológiai lovasterápia során, a pszichológus vezetésével, számos lehetőségek kínálkoznak a problémák megoldására és a személyes növekedésre.

A lovak személyisége is nagyon hasonló az emberéhez, tudnak időnként dacosnak lenni, szeretnek játszani,  gondoskodóak, társas lényeg és kíváncsiak. Ezek a személyiségjegyek a lovat “természetes” társsá teszik a munka során.

 

Miben segíthet a pszichológiai lovasterápia?

Szorongás

A szorongással és szorongással kapcsolatos problémákra kifejezetten jó hatással van a lovasterápia. Egy nagy és impozáns állattal egy térben tartózkodni szorongást válthat ki a kezdetben, de amikor a páciens legyőzi ezeket az érzéseket és különböző feladatokat (földről) hajt végre közösen a lóval – a szorongás érzete csökkenni kezd, majd átalakul "lelki erővé". A folytonos és kölcsönös figyelem hatására, a lovasterápia nagyszerű módja annak, hogy a pácienst eljuttassa a jelen pillanatba (itt és most) (mindfulness) és ott is tartsa - és mivel a szorongás általában a múlt vagy/és jövőbeli gondokon való aggódásban gyökerezik, ez egy kulcsfontosságú szorongáscsökkentő tulajdonsága a lovasterápiának.

 

Alacsony önbizalom

Az alacsony önbizalom az élet minden területére hatással van. A lovak arra ösztönzik a pácienst, hogy szembesüljön és megküzdjön félelmeivel, ami növeli az önbizalmat minden elvégzett feladattal. A lóval való kapcsolat megteremtése, valamint a vele való pozitív és magabiztos interakció megtanulása szintén segíthet abban, hogy bátrabban nézzen szembe a mindennapi kihívásokkal.

 

Érzelmi válság és megküzdés

A ló gyengéd természete és együttérzési képessége által segít a traumát szenvedő személyeknek a bizalom helyreállításában. A lovak nem ítélkeznek, elfogadóak és őszinték.

Kinek való a pszichológiai lovasterápia?

Mindenkinek aki többet szeretne megtudni saját magáról, működési mintáiról és akit vonz a természet és az állatok közelsége. Nem szükséges semmilyen előzőleges lovastudás.

Lelkileg alapvetően egészséges (pszichiátriai értelemben nem beteg, diagnózissal nem rendelkező) klienseknek, pályakrízis, stresszkezelés, szorongás, elakadás esetén, illetve családi és párkapcsolati problémák megelőzésében és megoldásában tud az Equi-Phoria lovasterápia segítséget nyújtani gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt, magyar, francia vagy angol nyelven.

Ellenjavallatok: súlyos allergiás hajlam állatokra, porra, füvekre, epilepszia, pszichiátriai vagy mozgászavarok, mozgáskorlátozottság, szédülés, egyéb orvosi ellenjavallatok.

Mi történik egy lovasterápiás szeánszon?

Az első találkozás
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezen az első alkalmon átbeszéljük a problémát ,dilemmát, célt és megnézzük, hogyan tudunk együttműködni. Aggodalomra semmi ok, különösebb felkészülésre nincs szükség. Az első konzultációs alkalom 60 perc és ló nélkül zajlak. A lovak és a lovardai létesítmény a konzultáció után megtekinthetőek szakember kíséretével. A pszichológiai lovas tréning egy folyamat (önismeret, készségfejlesztés vagy pszichológiai konzultáció), amely általában 12-16 alkalmat igényel ahhoz, hogy stabil és tartós eredményt érjünk el. A konzultációk hetente (egy vagy kétszer igény szerint) ugyan abban az időpontban történnek.

Fontos tudni, hogy a pszichológiai lovasterápia nem a lovaglásról szól (bár néha lehet része). Különböző speciális gyakorlatok  összeállításával, a páciensnek abban segít, hogy más szemlélettel gondolkodjon és cselekedjen, mint ahogyan szokott. A gyakorlatok általában megkövetelik, hogy kölcsönhatásba lépjen a lóval, pl.vezesse a lovat egy sor akadályon keresztül, vagy terelje egy bizonyos irányba - gyakran szabadon, vezetőszár segítsége nélkül, ami arra ösztönzi a pácienst, hogy tudatosan szinkronizálja energiáját és gondolatát, nonverbális kommunikációjával.

Természetesen, a lovasterapeuta mindvégig készségesen gondoskodik a páciense és a ló biztonságáról. A megtapasztalt élményeket a lovasterapeutával közösen elemzik és átbeszélik a szeánsz során (amikor éppen szükség van rá).

A páciensnek számos lehetősége adódik elemezni, hogy a gyakorlat során hogyan érezte magát, és, hogy sikeres vagy éppen sikertelen volt,  ösztönzve arra, hogy többet tudjon meg magáról és viselkedéséről és azok következményeiről. Idővel azt tapasztalhatja, hogy újfajta gondolkodásmóddal közelíti meg a kihívásokat és megváltozik a nehézségekhez való hozzáállása. Nem utolsó sorban, egy kötődés is kialakul a páciens és a ló között, ami önmagában is hihetetlenül erős és felemelő élményt nyújt.

II. Ló-asszisztált tanulási és készségfejlesztő tréning gyerekeknek

 A ló-asszisztált tanulás és készségfejlesztő foglalkozás célja, hogy a gyerekek specifikus készségeket fejlesszenek és sajátítsanak el.  A gyermekek különböző technikákat tanulnak amelyekkel könnyebben felismerhetik és kezelhetik szorongásukat. A foglalkozásokon elsajátítható képességek a következők:

 

  • problémamegoldás

  • kommunikáció

  • csapatmunka

  • asszertivitás

  • kreatív gondolkodás

  • önbizalom

Hogyan lehet lemondani a konzultációt?

Kérjük mihamarabb értesítsen minket amennyiben késik, vagy nem tud megjelenni a megbeszélt időpontban. Legkésőbb 24 órával előre áll módunkba elfogadni a lemondást, ellenkező esetben a foglalkozás díja megtérítendő. Megértését köszönjük

III. A Lovasterápia további szakágai

...ami nem pszichológiai lovasterápia...

 

Gyógypedagógiai lovasterápia: célja az értelmileg akadályozott, pervazív fejlődési zavarral, részképesség problémákkal küzdő, látás-, és hallássérült, /esetenként mozgássérült/, teljesítmény és viselkedési zavarokkal küzdő, hiperaktivitással és figyelemzavarral, valamint beszéd problémákkal küzdő gyerekek és fiatalok fogyatékosság specifikus fejlesztése.

Hippoterápia: gyógytornászok által alkalmazott, kiegészítő, egyéni terápiás eljárás a tartási és mozgás funkciók javítása, orvosi indikáció alapján történő neurofiziológiai gyógytorna kezelés.

bottom of page